Stora intäktsbortfall kräver ändrade regler.

Nyheter och information som rör fordonshobbyn och Tjorven samt driftinformation för forumet.
Användarvisningsbild
tjorvenadmin
Site Admin
Inlägg: 66
Blev medlem: 24 okt 2009 19:48
Ort: Moadhe
Kontakt:

Stora intäktsbortfall kräver ändrade regler.

Inlägg av tjorvenadmin »

Från www.transportstyrelsen.se 2015-12-09

Den årliga vägtrafikregisteravgiften betalades aldrig för cirka 260 000 fordon under 2014 och det innebär ett intäktsbortfall för Transport-styrelsen på mer än 25 miljoner kronor. Intäktsbortfallet har blivit så pass omfattande att reglerna nu ändras vid årsskiftet. Obetalda vägtrafik-registeravgifter kommer efter årsskiftet att kunna överlämnas till Kronofogden för indrivning.


Obetalda avgifter har hittills inte överlämnats till Kronofogden vilket har inneburit att fordonsägare kunnat strunta i betalning utan att riskera ytterligare konsekvenser. Detta har i sin tur inneburit att fordonsägare har kunnat sätta i system att inte betala avgifterna och att fordon som egentligen skulle ha avregistrerats har fått stå kvar i registren.

– Fordonsägare som konsekvent struntar i att göra rätt för sig riskerar att underminera allmänhetens förtroende för systemet. Att några inte betalar innebär tyvärr högre kostnader för alla andra. Därför ser vi det som nödvändigt med förändring, säger Anders Larsson, direktör för fordonsregistrerings och ärendestödsavdelningen på Transportstyrelsen.

Normalt betalas en vägtrafikregisteravgift på 60 kronor tillsammans med fordonsskatten för ett fordon. Men cirka 1,5 miljoner avgiftspliktiga fordon är avställda eller inte skattepliktiga och får inte årlig fordonsskatt. I de fallen skickar Transportstyrelsen i stället en årlig avi på bara själva vägtrafikregisteravgiften. Om en vägtrafikregisteravgift inte betalas i tid påförs en påminnelseavgift på 50 kr. Summan av de två avgifterna uppgår till 110 kronor och de obetalda avgifterna innebär ett intäktsbortfall för Transportstyrelsen på över 25 miljoner kronor årligen.

Fordon som inte längre finns kvar ska avregistreras

Transportstyrelsen bedömer att det idag finns en hel del fordon upptagna i vägtrafik-registret, trots att de i realiteten inte finns kvar. Det kan handla om fordon som exporterats ur landet, bilar som byggts om till folkracebilar, släpvagnar som byggts om till traktorsläp och så vidare.

– Vi vet att det finns fordon registrerade i vägtrafikregistret som i realiteten inte längre finns kvar. Fordon som inte finns kvar ska inte heller finnas kvar i registret och vi rekommenderar ägare att vidta nödvändiga åtgärder för att få dem avregistrerade. Förändringarna runt vägtrafikregisteravgiften ger ytterligare en anledning att agera, säger Anders Larsson.

Från och med den 1 januari 2016 har Transportstyrelsen möjlighet att överlämna obetalda vägtrafikregisteravgifter till Kronofogden för indrivning, men redan nu kan fordonsägare vidta åtgärder genom att själva betala in gamla obetalda vägtrafik-registeravgifter.

– Vi kommer skicka ut påminnelser på gamla obetalda vägtrafikregisteravgifter under våren, men jag uppmanar de som inte betalt avgifterna att redan nu ta hand om problemet. Det går bra att kontakta vår kundtjänst för att få hjälp med frågan, säger Anders Larsson.
Användarvisningsbild
HKC616
Inlägg: 1662
Blev medlem: 31 okt 2009 14:53
Ort: Moheda

Re: Stora intäktsbortfall kräver ändrade regler.

Inlägg av HKC616 »

Bra att de tar tag i detta med hårdhandskarna i stället för att bara "plocka bort" bilar ur registret utan att veta om de finns i verkligheten eller inte. Nu kanske vi slipper se att fler Tjorven försvinner ur registret.

/Fredrik
Namn: Fredrik Nilsson
Ägare till:
HKC616
CKJ666
DMO190 fd GMJ210
CNR370
DRW087
OHD14W fd DAZ225
CSJ294
50687 fd ELJ330
52091 fd DCC735
50012
Tidigare:
ALA167-såld
51800 fd DCC844-skrotad
51782 fd FHL739-skrotad
FRY181-såld
Skriv svar

Återgå till "Viktig information & nyheter / Important information & news"